Ik ben bij identiteitskaart of rijbewijs kwijt. Wat nu?

Lokale Politie Berlaar-Nijlen

Rijbewijs

U kan aangifte doen bij eender welk politiekantoor van het het verlies van uw rijbewijs.

U ontvangt een attest van de politie waarmee u bij de dienst rijbewijzen van de gemeente (samen met 1 pasfoto's) een nieuw rijbewijs kan aanvragen.

Identiteitskaart

U kan aangifte doen bij eender welk politiekantoor van het verlies van uw e-ID.

Bent u echter niet onmiddellijk in de mogelijkheid om aangifte te komen doen? Let dan op voor identiteitsfraude!

U kan de kaart blokkeren door te bellen naar DOCSTOP op het nummer: 00800 2123 2123. DOCSTOP is een gratis dienst, 24/7 bereikbaar.

Wat meebrengen bij uw aangifte?

Een ander officieel document om uw identiteit aan te tonen (rijbewijs, bankkaart,…)

U ontvangt

Een attest van verlies/diefstal/vernietiging (1 maand geldig IN BELGIE).

Het attest wordt door ons gefaxt aan DOCSTOP die op hun beurt een e-mail naar de stad of gemeente van uw verblijfplaats sturen om deze diensten op de hoogte te brengen van het verlies, de diefstal of vernietiging van uw identiteitskaart. Hier start de procedure voor het aanmaken van uw nieuwe kaart.

Uw identiteitskaart wordt toch teruggevonden. Wat nu?

Indien uw identiteitskaart niet teruggevonden wordt binnen de 7 kalenderdagen zal de gemeentebeambte uw verloren/gestolen/vernietigde kaart annuleren. Hierdoor wordt deze waardeloos, zelfs als ze nadien teruggevonden wordt. U krijgt later een uitnodiging van de gemeente of stad waar u woont tot het ophalen van een nieuwe kaart.

Indien uw identiteitskaart wél wordt teruggevonden binnen de 7 kalenderdagen dient u dit direct te melden aan de politie waar u de aangifte deed. U moet het attest van verlies dat u aanvankelijk van ons gekregen hebt terug geven. Vervolgens moet u zich met uw teruggevonden identiteitskaart naar de dienst bevolking van uw gemeente begeven. Men zal de kaart terug activeren.

Wat met KIDS-ID?

Ook voor aangifte van verlies van een KIDS-ID kunt u bij de politie terecht.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Berlaar - Nijlen via het contactformulier of telefonisch via 03 466 16 16.